Nyheter

DF Rental AS gjør offshoreindustrien grønnere med elektriske spyleroboter

NY ROBOT: Her er den nyeste roboten som skal rengjøre blant annet plattformer i Norge. Arild Brensdal (til høyre) sammen med sin nederlandske leverandør Arco den Hollander.
Han er den som blir oppringt når plattformen eller skipssiden skal rengjøres. Ingen i Norge har så mye elektrisk spesialutstyr til utleie for offshoreindustrien som Arild Brensdal i DF Rental. Han har bestemt seg for å elektrifisere hele maskinparken for å bidra til en grønnere fremtid.

Kjeledressen er nylig byttet ut med en strøken skjorte da vi møtes på kontoret hans på Hop i Bergen. Arild Brensdal har vært over 30 år i bransjen. Av og til må han fortsatt ut på oppdrag selv, når det er mye å gjøre.

– Det er stort trøkk på vedlikeholdsbehovet der ute og vi merker økt etterspørsel på utstyret vårt, sier Arild.

På DF Rental sitt lager på Sotra utenfor Bergen har han tre medarbeidere. En verksmester, en elektriker og snart en lærling innen industrimontør-faget. På lageret jobber de med utsjekk, utvikling og kontroll av utstyret. På kontoret på Hop etablerte Arild seg med det nye firmaet i 2015. Etter at den tidligere offshorekontraktansvarlige sluttet i Beerenberg, begynte han med utleie av høytrykksvaskere. Behovet var stort. I dag er det blitt en maskinpark på over 100 enheter innen høytrykkspylere, isolasjonscontainere, avfuktere, sandsugere og varmevifter. Og stjernen av dem alle: Tracker. En robot som rengjør og forbehandler både dekksareal, skutesider og boligkvarter. Alt utstyret er sertifisert til offshorebruk. Omsetningen har gått fra 5 til 30 millioner kroner.

– Vi er ledende på elektriske pumper og har utviklet et pumpesystem for vann som kan brukes uten forurensende og støyende dieselmotorer, forteller Arild. Slik har han spesialisert seg på effektiv rengjøring med robotisert høytrykksspyling.
UTVIKLET SPYLE-ROBOT: Arild Brensdal har spesialisert seg på effektiv rengjøring med robotisert høytrykksspyling.
Grønne løsninger til alle de store

Nitti prosent av alt DF Rental leverer er til underleverandører som jobber offshore. Men det skjer en del på land også. Selskapet leier ut utstyr til alle de store ISO-leverandørene i Norge, som Beerenberg, Kaefer, Bilfinger, STS, Linjebygg og NSE.

– Vi er stolte av å være en preferert leverandør av grønne løsninger. Vi har det mest moderne utstyret som er mulig å få tak i her i Norge og som er sertifisert for bruk offshore.

Utleiefirmaet hans er muliggjort av den største investoren i selskapet, Dalseide & Fløysand AS. En etablert aktør i Bergensregionen.

– Dalseide & Fløysand har gjort satsingen vår mulig. Det å ha et så solid selskap i ryggen har vært avgjørende for suksessen til DF Rental, sier Arild.

Løste et stort problem

Forretningsideen er klar. Plattformer må vedlikeholdes! Men det nødvendige spesial-utstyret for rengjøring er for kostbart å eie. Derfor leier leverandørene til plattform-eierne inn det som trengs av for eksempel høytrykksspylere og avfuktere.

– Jeg begynte med større pumper, til å fjerne rust og maling med. Etter hvert tok vi inn sandsugere, avfuktere og varmevifter.

Men for å rengjøre en plattform offshore med robot, må det store kraftige pumper til. Før fantes ikke slikt utstyr som var eksplosjonssikkert offshore og ATEX-godkjent. Arild så muligheten og begynte å spesial-utvikle elektriske pumper for dette formålet.

– Det er først de siste årene vi har funnet en leverandør som kan levere robot-utstyr som er godkjent for bruk offshore. Da tok det helt av. Nå har DF Rental 11 slike roboter som det er stor etterspørsel etter.
RENGJØRING MED ROBOT: Roboten til DF Rental gjør rengjøringen av plattformer lettere – og utslippsfri siden den går på strøm, ikke diesel.
En revolusjonerende beholder

Årlig bruker selskapet 10-12 millioner kroner på å kjøpe nytt utstyr. Arild jakter stadig på forbedringer, og nå har han en ny lansering: En “skip”. Avfallet som suges opp under rengjøring samles i en beholder, en såkalt skip. Når skippen er full sendes den til land for å tømmes, og innholdet destrueres. Problemet har vært at det blir for mange fulle skipper som må frem og tilbake til plattformene. Det koster tid, bemanning og penger. Så fikk Arild en idé.

– Jeg har fått utviklet en renseprosess og et filter. Ved å bruke vår nye skip for avfall sparer kunden mye på logistikk og rengjøring av skippene. De slipper å sende så mange skipper frem og tilbake.

Nå er det kø på å få prøve den nye beholderen. Alt utstyret bygges i Norge.

– Det koster mye å utvikle, men jeg blir påvirket av klimamålene. Vi må bidra til å redusere trafikken og ressursbruken på plattformene.

Et annet prosjekt DF Rental jobber med, er å se på tilgangen til strøm på plattformene slik at mer elektrisk og utslippsfritt utstyr kan brukes offshore.

– Vi jobber med beregninger for å få ned strømbehovet på utstyret vårt, slik at det blir enda mer effektivt.

Han vil robotisere mest mulig og lage utstyr som passer til behovet. Dialogen med kundene offshore og onshore er tett, for å vite hvilket utstyr som trengs. Robotspylerne spesialbygges med pumper for trykk og vann. De forbedres stadig.

– Nå jobber jeg med eksperten vår i Nederland for å justere på våre roboter, slik at de kommer til også på enda mindre steder, som for eksempel rundt rør.

Et eventyr

DF Rental har økt omsetningen med utrolige 450 prosent siden 2015.

– Det har vært et eventyr! Vi har investert over 100 millioner kroner, mye mer enn vi tenkte ved oppstart, sier en fornøyd Arild Brensdal.

Kapasiteten er tilnærmet sprengt og Arild vurderer å ansette flere. Men det kjekkeste han vet er å forbedre maskinparken.

– Målet mitt er å få vekk alt som er dieseldrevet!
Utstyrsparken til DF Rental AS:

• Avfuktere

• Høytrykkspylere

• Isolasjonscontainer

• Sandsugere/vakuumsugere

• Varmevifter

• Spider (robot) for rengjøring av dekksarealer, skutesider og boligkvarter

Alt er ATEX-godkjent og sertifisert for bruk offshore. Styringssystemet er utarbeidet og strukturert i henhold til kravene i ISO 9001:2015.